Klara
 

Centrala Karlstads älvrum

Kulturhistorisk värdering

Värdering

Särskilt värdefull miljö

Värdemotivering

Miljön har höga kulturhistoriska värden genom den äldre bebyggelsen på båda sidor av älven. I miljön ingår flera byggnader som är representativa för Karlstad som teatern, Residenset och Biskopsgården. Miljön har även historiska värden genom sin centrala plats i stadsrummet och tidigare användning som stadens hamn och för placeringen av den äldre kyrkan.

Miljöbeskrivning

Miljön karaktäriseras av närheten till älven och mycket grönska. På Tingvallasidan utgör Residenset startpunkten, tillsammans med Residenstorget framför där statyn Hertig Karl står. Därefter kommer Stadshotellet och den plats som tidigare utgjorde hotellets trädgård ner till älven. Framför hotellet står statyn Sola i Kallsta. Sedan följer kvarteret Udden i vilket bland annat Biskopsgården ligger. Kvarteret präglas av fristående villabebyggelse med stora, fritt placerade hus i uppvuxna trädgårdar. Mot gaturummet omgärdas trädgårdarna av putsade murar, ofta med tegelpannor som avslut upptill. Villorna är uppförda under 1910- och -20-talen och är byggda i jugend och nationalromantisk stil. I den sydvästra delen av kvarteret Udden finns skulpturen Bryggeriarbetaren placerad i en öppning i en mur. Slutligen ingår teatern, placerad i park, och delar av kvarteret Ugglan i miljön liksom Västra bron. Också dessa byggnader, och bron, är viktiga för upplevelsen av närheten till älven i staden och vikten av vattnet i Karlstads historia. Mittemot teatern finns en staty av Selma Lagerlöf, med samma namn, framför teatern finns stenskulpturen Cellisten och i teaterparken står Vindarnas boning.

Historik

Vid dagens Stadshotell låg tidigare Karlstads gamla kyrka. År 1719 förstördes byggnaden i en stadsbrand. Den nya kyrkan stod färdig först elva år senare, 1730, och då på lagberget. Man hade valt att placera kyrkobyggnaden högt för att undvika översvämningar och enskilt för att minska brandrisken.

I närheten av det nuvarande Stadshotellet fanns även Eva lisa Holtz - Sola i Karlstad- värdshus på 1700-talet. Därom minner statyn av henne på platsen med hennes namn: Eva Lisa Holtz plats.

Intill Västra brons fäste på Tingvallasidan låg tidigare Karlstads hamn. Här lossades och lastades varor till staden och här vid Hamntorget fanns järnvågen där järnmalm från hela Värmland vägdes inför vidare skeppning söderut. Järnet och timmret var de viktigaste exportvarorna. I slutet av 1830-talet stod Pråmkanalen och den nya Inre hamn färdiga och hamnverksamheten samt järnvägningen flyttades till Kanikenäset.

Kvarteret Udden är bebyggt i etapper. På 1770-talet uppfördes Biskopsgården, bostad för stiftets biskop, som då hade trädgård ända ner till Klarälven. Under första halvan av 1900-talet uppfördes de stora stadsvillor som i dag präglar kvarteret. En av dem byggdes av kaffedirektören Anders Löfberg. I den södra delen av kvarteret fanns tidigare stadens bryggeri. Det är nu ersatt av tre flerbostadshus. Som minne av bryggeriet finns en staty föreställande en bryggeriarbetare.

Läs vidare

Magnusson, "Från handelsplats till storstad",1995
Moberg, "Karlstads historia IV"1983
Nygren, "Karlstads historia omfattande de femtio åren närmast före stadens brand 1865" 1915
Nygren, "Karlstads brand 1865 och stadens senare historia", 1915
Ronge,"Det gamla Carlstad", 1958
Svensson "Upptäck Karlstads skulpturer" 2006
Värmlands Museum, "En bok om Karlstad efter branden 1865" 1965
Värmlands Museum, "Den dolda staden" 2006

Miljön ingår i område Klara.

Inventeringsinformation

Inventerat av MG, Oktober 2010

Karta


Öppna karta

Bilder

Klicka på en bild för att skriva ut den.